Hodnotenie sezóny 2010/2011 - FC Bayern München

Hľadať
Prejsť na obsah

Hlavná ponuka:

Aktuality > Novinky > 2010/2011


Hodnotenie sezóny 2010/2011.


Sezónu 2010/2011 máme teda za sebou.  Ako som v poslednom reporte sezóny sľúbil, prichystal som jej hodnotenie. Poďme teda na to.

Ani nie mesiac po skončení MS 2010 vo futbale v Južnej Afrike začíname svoje boje na domácom poli Superpohárom proti Schalke 04. Na neutrálnej pôde v Augsburgu po góloch Müllera a Kloseho vyhrávame 0-2 a Superpohár 2010 končí v našej vitríne.

Následne začíname boje v domácom pohári, kde v 1.kole v generálke na Bundesligu po víťazstve 0-4 (Klose, Ribéry, Kroos, Gomez) na ihrisku súpera, hladko postupujeme cez Germaniu Windeck.

V 1.kole Bundesligy je našim súperom VfL Wolfsburg, s ktorým vydrieme víťazstvo v pomere 2-1 po góloch Müllera a najmä Schweinsteigera v nadstavenom čase. Sezóna sa teda začína celkom úspešne.

V 2.kole však nečakane zakopneme na ihrisku 1.FC Kaiserslautern a prehrávame 0-2.

V 3 a 4. kole nasledujú dve ďalšie nečakané zaváhania, keď v domácich zápasoch proti Werderu Bremen a 1.FC Köln sa nedokážeme strelecky presadiť a zápasy sa končia výsledkom 0-0.

V týždni medzi 3 a 4.kolom Bundesligy, začínajú naše boje v novom ročníku Ligy majstrov, kde v skupine E v 1.kole, sa našťastie strelecky presadiť dokážeme a zdolávame na domácom ihrisku AS Roma v pomere 2-0 po góloch Müllera a Kloseho.

V 5.kole cestujeme do Hoffenheimu, odkiaľ si po góle Müllera a najmä van Buytena opäť v nadstavenom čase, privážame víťazstvo 1-2.

V 6.kole žiaľ zažívame ďalšie nepríjemné prekvapenie v domácom prostredí, keď ani my nedokážeme zastaviť dočasného suveréna súťaže mužstvo 1.FSV Mainz a prehrávame 1-2.

Prichádza však 2.kolo Ligy majstrov, v ktorom si z ihriska FC Basel po 2 góloch Bastiana Schweinsteigera, ktorými otočil zápas, vezieme domov víťazstvo 1-2.

Nasleduje 7.kolo Bundesligy a prehra v Dortmunde v pomere 2-0. V tej chvíli asi neexistuje človek, ktorý chápe ako to môže v Lige majstrov ísť a v Bundeslige neísť. Niekedy v tomto čase začína vznikať strata na prvé miesto tabuľky Bundesligy, ktorá sa žiaľ neskôr ukáže ako nedostihnuteľná.

V 8.kole prichádza v domácom zápase strelecké prebudenie Maria Gomeza a jeho hattrick znamená víťazstvo nad Hannoverom 96 v pomere 3-0.

V týždni odohráme 3.kolo E skupiny Ligy majstrov a v domácom zápase zo šťastím zdolávame rumunské mužstvo CFR Cluj v pomere 3-2, keď si hostia strelia 2 vlastné góly a jeden pridáva Gomez.

V 9.kole domácej súťaže to ale opäť zaškrípe a z Hamburgu si vezieme iba bod po remíze 0-0. Akoby nám bolo súdené vyhrávať iba v pohárových súťažiach a tak v 2.kole DFB pohára v domácom prostredí zdolávame Werder Bremen po 2 góloch Schweinsteigera v pomere 2-1.

Prichádza 10.kolo Bundesligy a povinné domáce víťazstvo nad SC Freiburg v pomere 4-2.

V Lige majstrov sa začínajú odvety a tak v 4.kole cestujeme do rumunska. Tentokrát sa s CFR Cluj natrápime menej a najmä zásluhou hattricku Gomeza a gólu Müllera vyhrávame pohodlne 0-4.

V 11.kole domácej súťaže, ako inak opäť problém a po polčasovom vedení (Gomez a Schweinsteiger), nakoniec na ihrisku Mönchengladbachu zachraňuje aspoň remízu 3-3 Philipp Lahm.

12.kolo a presvedčivé víťazstvo nad 1.FC Nürnberg v pomere 3-0 po 2 góloch Gomeza a 1 góle Lahma. Mario si aj v tomto stretnutí mohol pripísať hattrick, ale tesne pred koncom stretnutia zahodil penaltu.

13.kolo a remíza na ihrisku Leverkusenu v pomere 1-1 (Gomez).

Následne prichádza 5.kolo Ligy majstrov, zápas v Ríme proti domácemu AS a prvá prehra. Po 2 góloch Gomeza a polčasovom vedení 0-2, náskok trestuhodne premrháme a prehrávame 3-2.

V 14.kole domácej súťaže vyhrávame doma nad Eintrachtom Frankfurt v pomere 4-2 (Tymoshchuk 2, Müller, Gomez).

V 15.kole nezvládame zápas na ihrisku odvekého rivala a zo Schalke 04 prehrávame 0-2.

V záverečnom zápase E skupiny Ligy majstrov vyhrávame doma presvedčivo nad FC Basel v pomere 3-0 (Ribéry 2, Tymoshchuk). S prehľadom vyhrávame skupinu s 15 bodmi a skóre 16:6. Žreb ďalšej fázy Ligy majstrov rozhoduje o tom, že v jarnom osemfinále sa proti nám postaví minuloročný súper z neúspešného Madridského finále, mužstvo Interu Milan.

V 16.kole Bundesligy zdolávame doma FC St.Pauli v pomere 3-0 (Altintop, Lahm, Ribéry).

Do konca kalendárneho roku absolvujeme ešte dve gólové prestrelky na ihrisku VfB Stuttgart, keď najprv v poslednom 17. kole jesennej časti Bundesligy vyhrávame 3-5 (hattrick Gomeza, Müller, Ribéry), aby sme sa na "miesto činu" vrátili ešte 2 dni pre Vianocami a doniesli domácim "darček" v podobe nášho víťazstva 3-6 (Klose 2, Ottl, Gomez, Müller, Ribéry).

Zimujeme na nelichotivom 5.mieste, s obrovskou stratou 14 bodov na vedúcu Borussiu Dortmund, ktorá si pred druhým Mainzom, ktorému po skvelom štarte trochu došiel dych , vybudovala 10 bodový náskok.


Po 3 týždňovej prestávke, počas ktorej stihneme herné sústredenie v katarskej Dohe, pokračuje Bundesliga 18.kolom, v ktorom remizujeme na ihrisku Wolfsburgu 1-1 (Müller), pričom Lahm ale aj domáci Grafite nepremieňajú penalty. Do zostavy sa ale v tomto zápase konečne vracia hráč, ktorý nám celú jeseň, kvôli zraneniu, ktoré si priniesol z MS 2010, chýbal asi najviac - Arjen Robben.

V 19.kole prichádza ďalší hattrick Gomeza a kedže góly pridávajú aj Robben a Müller, 1.FC Kaiserslautern zdolávame presvedčivo v pomere 5-1. Pokračujú aj boje v DBF pohári a vo štvrťfinále presvedčivo porážame Allemaniu Aachen na jej ihrisku v pomere 0-4 (Müller 2, Gomez, Robben).

V 20.kole Bundesligy si prinášame víťazstvo z ihriska Werderu Bremen v pomere 1-3, keď nepriaznivý vývoj otáčame do svoj prospech po góloch Robbena, Kloseho a vlastnom góle Mertesackera.

V 21.kole ale prichádza opäť nečakaný výpadok, keď v Kölne nepochopiteľne strácame dvojgólové polčasové vedenie po góloch Gomeza a Altintopa a prehrávame 3-2.

V 22.kole si trochu napravíme chuť po domácom víťazstve nad Hoffenheimom v pomere 4-0 (Gomez, Müller, Robben 2).

V 23.kole oplácame jesennú domácu prehru Mainzu a v generálke na prvý osemfinálový zápas Ligy majstrov vyhrávame na ich ihrisku v pomere 1-3 (Schweinsteiger, Müller, Gomez).

Prichádza asi najdôležitejší a najsledovanejší zápas jari, prvý osemfinálový zápas Ligy majstrov na San Sire proti Interu Milan. Po góle Gomeza z 90.minúty si do odvety vezieme krásne víťazstvo 0-1.

Posmelení dôležitým víťazstvom si trúfame potrápiť aj v tomto ročníku výborne hrajúcu Borussia Dortmund. Ktorá nás ale v 24.kole z oblakov vracia na zem a pevným krokom zápas od zápasu kráča za titulom. Na tejto ceste zdoláva aj nás, na našom domácom štadióne v pomere 1-3 (Gustavo).

Touto prehrou sa žiaľ začína "temné" obdobie, ktoré sme si nechceli predstaviť ani v najhoršom sne, veď posúďte sami. V domácom prostredí prehrávame v semifinále a tým aj končíme v DFB pohári zo Schalke 04 v pomere 0-1.

V 25.kole Bundesligy prehrávame v Hannoveri  3-1 (Robben).

Následne síce v 26.kole rozdrvíme poltuctom doma Hamburg po hattriku Robbena a góloch Ribéryho, Müllera a vlastnom góle Westermanna. Prichádza ale prehra, ktorá bolí v tejto sezóne asi najviac.

V odvete osemfinále Ligy majstrov, trestuhodne prehajdákame nielen náskok z prvého zápasu v pomere 0-1, ale aj polčasové vedenie z druhého zápasu v pomere 2-1 (Gomez, Müller) a dvomi inkasovanými gólmi v druhom polčase druhého zápasu a prehre 2-3 nám žiaľ Inter Milan vystavuje v tejto sezóne Ligy majstrov stopku. Zo súťažou sa teda lúčime pomerne skoro, už v osemfinále. Po tejto čiernej trojtýždňovke nám jedinou súťažou ostáva domáca Bundesliga. Aj v nej však do zápasom musíme dať všetko, keďže ešte z ďaleka nemáme istú účasť v budúcom ročníku Ligy majstrov.

Pokračujeme teda 27.kolom, keď si z ihriska Freiburgu po góloch Gomeza a najmä Ribéryho z konca stretnutia prinášame víťazstvo 1-2, pričom za stavu 0-1 pre nás, nepremenil Cissé pokutový kop.

V 28.kole znamená gól Arjena Robbena víťazstvo 1-0 nad Borussiou Mönchengladbach.

V 29.kole si z Nürnbergu prinášame remízu 1-1 (Müller), pričom opäť prichádzame o vedenie 0-1.

V 30.kole sa blisne ďalším hattrickom Mario Gomez a kedže góly pridajú aj Ribéry a vlastný Rolfes, porážame na domácom štadióne Leverkusen v pomere 5-1.

Po ďalšiu remízu 1-1 cestujeme v 31.kole na ihrisko Frankfurtu, pričom ju zachraňuje až v 88.minúte gólom z penalty Gomez.

V 32.kole vyprevadíme z nášho domáceho ihriska mužstvo Schalke 04 po výsledku 4-1 (Robben, Müller 2, Gomez). Kedže na druhé miesto v tabuľke (na ktorom bol dlhodobo Leverkusen) sme strácali veľa bodov, v posledných kolách sme sa sústredili najmä na definitívu 3.miesta zaručujúceho predkolo Ligy majstrov. Túto pozíciu sme si museli uchrániť pred dobiedzajúcim Hannoverom 96.

Až dve tajničky sme rozlúskli v predposlednom 33.kole Bundesligy. Po debakli 1-8 (hattrick Gomez, van Buyten, Robben 2, Ribéry 2) na ihrisku St.Pauli sme domácich definitívne vyprevadili minimálne na rok do druhej ligy a sebe sme zabezpečili definitívu 3.miesta. Navyše sa nám kvôli nepresvedčivým výsledkom Leverkusenu v posledných kolách, pred posledným kolom sezóny otvorila nečakaná možnosť v prípade, že by sme porazili v poslednom zápase sezóny na domácom trávniku VfB Stuttgart a zároveň SC Freiburg vyhral nad Bayerom Leverkusen, na konečnom druhom mieste tabuľky zaručujúcom priamy postup do Ligy majstrov by sme skončili práve my.

V poslednom, 34.kole Bundesligy sme síce svoju úlohu splnili a porazili sme doma Stuttgart v pomere 2-1 ( Gomez, Schweinsteiger), ale kedže aj Leverkusen vyhral vo Freiburgu 0-1, skončili sme nakoniec definitívne tretí. Toto miesto nám teda zabezpečuje aspoň miestenku v predkole Ligy majstrov. Potešilo aj, že naše farby háji aj kráľ ligových strelcov, ktorým sa v tejto sezóne stal s 28 gólmi Mario Gomez.

Jediným úspechom sezóny bolo teda prvé víťazstvo sezóny, ktoré nám zabezpečilo zisk domáceho Superpohára. Vypadnutie v semifinále DFB pohára, by sa dalo snáď tolerovať (kto by samozrejme nechcel finále, ale treba rešpektovať, že sa to nemusí podariť každý rok), ak by k nemu nedošlo pred domácim publikom a navyše z večným rivalom, mužstvom Schalke 04.

A poďme teraz asi k dvom najdôležitejším súťažiam každej sezóny, k domácej Bundeslige a k Lige majstrov. Pôsobenie v domácej súťaži sme si určite všetci predstavovali inak. V čase, keď sa už obhajoba majstrovského titulu, či už z objektívnych (dlhodobé alebo krátkodobé zranenia kľúčových hráčov) alebo subjektívnych (pokles formy, zlá klíma v mužstve) príčin dostala z možnej roviny do roviny zbožného priania, si mužstvo spolu z vedením vytýčilo nový cieľ a to zisk druhého miesta zaručujúce priamy postup do budúco sezónneho ročníka Ligy majstrov. Žiaľ keďže mužstvo pokračovalo v nepresvedčivých výkonoch v domácej súťaži aj naďalej, ani tento cieľ sa naplniť nepodarilo. Nakoniec sme sa až do predposledného kola museli strachovať, či sa nám vôbec aspoň podarí získať možnosť zabojovať o účasť v Lige majstrov v predkole, našťastie sme si ziskom tretieho miesta túto možnosť zabezpečili. Aj keď nás v predkole môžu stretnúť aj súperi zvučných mien a účasť v budúco sezónnom ročníku Ligy majstrov v tejto chvíli vôbec nemáme istú, aspoň nateraz sme sa vyhli blamáži pri prípadnej neúčasti v tejto súťaži (čo si určite z nás nikto nepraje a najmä ani nevie predstaviť).

Ako poslednú si zhodnoťme Ligu majstrov. V tejto súťaži sme napriek nepresvedčivým výsledkom v Bundeslige podávali naozaj dobré výkony. Po odohraní 6 zápasov v skupine E a jasnom postupe po 5 víťazstvách a 1 prehre s pekným skóre sme všetci z napätím očakávali žreb osemfinále. Ten nám prisúdil možnosť v dvojzápase si zopakovať posledné finále s Interom Milan. Inter v novej sezóne zďaleka nepôsobil ani v domácej súťaži a ani v Lige majstrov tak suverénnym dojmom ako v minulej sezóne a tak sme si v tomto dvojzápase trúfali na športovú "pomstu" za prehrané madridské finále. Naše sebavedomie zaiste stúplo po prvom z dvojzápasov, keď sme si zo San Sira priviezli víťazstvo a náskok 1 gólu. Ako som už spomínal, odvetu sme absolútne nezvládli a účinkovanie v Lige majstrov sme ukončili už v osemfinále. Určite sme chceli viac ako len účasť v osemfinále a tak musím aj nad účinkovaním v Lige majstrov ročníka 2010/2011 vysloviť nespokojnosť. V podstate si teda dovolím vysloviť nespokojnosť z celou sezónou 2010/2011. Napriek tomu, že rešpektujeme silu každého súpera, proti ktorému sa postavíme, v každej súťaži, ktorú sme v ročníku 2010/2011 hrali sme zaiste chceli ísť aspoň o kúsok ďalej resp. vyššie. Sme predsa Bayern München, dlhodobo najúspešnejší klub v Nemecku, od ktorého má nielen vedenie, hráči a realizačný tím, ale aj široká verejnosť na čele v nami, vernými fanúšikmi len tie najvyššie očakávania, z ktorých nechceme a hlavne veľmi neradi poľavujeme. Verím, že po vhodnom doplnení kádra sú tieto očakávanie splniteľné. Na záver si teda dovolím vysloviť prianie, aby sme sa v nasledujúcej sezóne 2011/2012 vrátili na miesta, na ktoré minimálne v našich očiach naše milované mužstvo patrí. Pretože Über alles FC Bayern!!!

Maťaš

Hodnotenie hráčov: (po kliknutí na meno hráča sa zobrazí štatistika hráča za sezónu 2010/2011)

Brankári: jednoznačná opora Butt, Kraft nezvláda pozíciu jednotky a po sezóne opúšťa mužstvo.

Jörg Butt - jednoznačná opora v jesennej časti, v jarnej časti po rozhodnutí trénera van Gaala v pozícii dvojky. Po odchode van Gaala sezónu dochytal. Škoda vyššieho veku, viem si ho predstaviť ešte ďalšie roky ako brankásrku jednotku. Výborná práca nôh, prehľad o dianí v bránkovisku.

Thomas Kraft - dlhoročná "trpezlivá" brankárska dvojka, dostal po zimnej prestávke od treénera van Gaala možnosť aby dokázal svoje kvality. Žiaľ striedal lepšie a horšie výkony, takže spoľahnúť sa na jeho výkon bol problém. Nakoniec po šumoch o príchode Manuela Neuera a možnej hrozbe ďalšieho vysedávania na lavičke, volí prestup do Herthy Berlín.

Rouven Sattelmaier - nedostal príležitosť v A mužstve.

Obrana: počas celej sezóny najviac sužovaná zraneniami, doplácali sme teda najmä nezohratosť a pri niektorých hráčoch na pomalosť a neskúsenosť. č.1 jednoznačne Philipp Lahm.

Breno -  v zápasoch, v ktorých dostal príležitosť si svoje miesto zastal.

Daniel van Buyten - jeden zo spoľahlivejších pilierov obrany, žiaľ v niektorých dôležitých prípadoch ho limituje rýchlosť resp. pomalosť.

Philipp Lahm - nie je čo dodať, č.1 v obrane. Plný počet zápasov, plný počet  odohraných minút.

Diego Contento - pre mladý vek mu chýbajú skúsenosti, ale určite je prísľubom do budúcnosti.

Holger Badstuber - platí to isté čo pre Contenta.

Maximilian Haas - nedostal príležitosť v A mužstve.

Strednopoliari: asi najsilnejšia časť mužstva. V prípade, že sú všetci k dispozícii, bez obmedzení, dokážu neuveriteľné veci.

Franck Ribéry - ak ho neobmedzujú zranenia je radosť sa na jeho hru pozerať. Myslím, že mu na forme nepridali špekulácie ohľadne odchodu z Bayernu.

Hamit Altintop - kvôli pretlaku kvality v strede poľa, nedostáva veľa príležitostí, ale v prípade, že sa dostal na ihrisko, miesto si zastal spoľahlivo. Dôkazom kvalít je aj posezónny odchod do Realu Madrid.

Arjen Robben - zranenie ktoré si priviezol z MS 2010 ho pripravili o viac ako polovicu sezóny. V prípade účasti na ihrisku jednoznačný líder zálohy. Zdobí ho neuveriteľný ťah na bránu, fantastická kľučka doľava a fantastická ľavá noha.

Andreas Ottl - naskakuje väčšinou ako striedajúci hráč, zverené úlohy plní zodpovedne.

Mark van Bommel - kapitán mužstva v jesennej časti. Tvrdý a nekompromisný, správny srdciar, ktorý si dokáže na ihrisku vybudovať rešpekt, v niektorých prípadoch žiaľ aj za cenu žltých kariet. Určite platná opora. Počas zimnej prestávky prestupuje do AC Milan.

Danijel Pranjic - nenápadný pracant, ktorý toho veľa vybehá. Spoľahlivý a platný pre mužstvo.

Luiz Gustavo
- hráč, ktorého výkony sa po príchode do mužstva sledovali asi najviac. Keďže plní iné úlohy a je skúšaný na viacerých postoch, logicky nevyniká tak ako v Hoffenheime. S pribúdajúcimi zápasmi, stúpa aj zohratosť.

Bastian Schweinsteiger - dlhoročná opora, niekedy možno zbytočne premotivovaný a diskutujúci, ale veľmi platný pre mužstvo.

Toni Kroos - hráč z dobrou strelou zo stredných a väčších vzdialeností. Pri kvalite mužstva logicky nedostáva toľko príležitostí a nevyniká tak ako na hosťovaní v Leverkusene, ale miesto si zastane.

Anatoliy Tymoshchuk - strieda lepšie a horšie výkony, nie však svojou vinou, ale striedaním postov. Post stopéra mu evidentne nesedí, v strede poľa vynikajúci.

Útok - jedným slovom vynikajúci, keďže sme zo všetkých mužstiev Bundesligy nastrieľali najviac gólov (81). Hviezdou samozrejme kráľ strelcov Mario Gomez. Mrzí snáď iba jedno, že niektoré góly mohli prísť vo "vhodnejší" čas.

Ivica Olic - rýchly a priebojný, škoda zranenia kolena, ktoré ho pripravilo o väčšiu časť sezóny.

Miroslav Klose  - pri "hviezdení" Gomeza a van Gaalovej hre na jedného útočníka, nedostával veľa príležitostí. Určite sám nespokojný zo sezónou.

Thomas Müller - hviezda MS 2010 už v mladom veku ukazuje svoju silu, výborný ako v koncovke tak aj pri finálnych prihrávkach.

Mario Gomez - čo dodať? Hviezda útoku, hviezda Bayernu, hviezda Bundesligy, s 28 gólmi (5 hattrickov) kráľ ligových strelcov. Neuveriteľná úspešnosť v premieňaní gólových príležitostí.

 
Návrat na obsah | Návrat do hlavnej ponuky TOPlist