Valné zhromaždenie 2013 - FC Bayern München

Hľadať
Prejsť na obsah

Hlavná ponuka:

Aktuality > Novinky > 2013/2014


Valné zhromaždenie 2013.



13/11/2013

Zo športového hľadiska bola sezóna 2012/2013 pre Bayern vynikajúca. 23. víťazstvo v Bundeslige s veľkým náskokom, Nemecký pohár číslo 16 a dlho očakávané 5. víťazstvo v Lige majstrov, čím sme získali, prvýkrát v 113-ročnej histórii, historický treble. Nielen na športovom poli sme však boli úspešný. Klubu sa mimoriadne darilo aj ekonomicky.

V stredu 13/11/2013 sa v Audi Döme uskutočnilo Valné zhromaždenie 2013. Zúčastnilo sa ho 3573 členov.

Jan-Christian Dreesen na ňom známil: "Bayern Mníchov dosiahol znova rekordné tržby. V minulom finančnom roku dosiahla naša skupina obrat 432,8 miliónov eur. Okrem športového úspechu, môžeme byť hrdí aj na naše obchodné aktivity. Náš klub je jedným z velikánov svetového futbalu."

FC Bayern je 21.rok po sebe v zisku a po prvý raz vo svojej 113-ročnej histórii prekonal hranicu 400 miliónov eur.

Karl-Heinz Rummenigge označil tržby ako "úžasné" a dodal: To je to, čo sme vždy chceli. Bayern je úspešná, ekonomicky zdravá a nezávislá značka."

Výnosy skupiny FC Bayern München AG (konsolidované FC Bayern München AG a Allianz Arena München Stadion GmbH) boli s predchádzajúcim rokom opäť zvýšené a predstavujú najvyšší obrat, aký kedy FC Bayern mal.

Prevádzkový výsledok (EBITDA) sa zlepšil na výšku 95,6 milióna, čo je proti predchádzajúcemu roku nárast o 11 percent. Zisk pred zdanením je vo výške 22,5 milióna eur. Zisk po zdanení predstavuje vo fiškálnom roku 14,0 milióna eur, čo predstavuje nárast o približne 30 percent. Rovnako tak narástol obrat FC Bayern München AG. Aktuálne predstavuje čiastku 393,9 milióna eur, čo je oproti predchádzajúcemu roku o takmer 19 percent viac. Vlastný kapitál FC Bayern München AG, činí 286,8 milióna, čo predstavuje nárast približne o 3 percentá. Vlastného kapitálu je výrazne nad 70 percent, čo je podľa Jan-Christian Dreesena "pravdepodobne jedinečná vec".

Akcionári môžu byť tiež spokojní. Podľa Dreesena sa môžu tešiť na rekordnú dividendu vo výške 8,25 milióna (30 centov na akciu). Tie budú vyplácané po uznesení valného zhromaždenia FC Bayern München AG v januári 2014.

Jan-Christian Dreesen
nakoniec dodal: "Máme pevné piliere. Príjmy z prevádzky športovísk, sponzorstva a merchandising riadenia, zohrávajú dôležitú úlohu a majú významný podiel na veľkom hospodárskom úspechu. Za desaťročia udržateľnej prevádzky vytvoril FC Bayern veľkú ekonomickú základňu, ktorá nám umožní ísť s istotou do budúcnosti."

Keď Uli Hoeness vstúpil do Audi Döme krátko pred 19:00, ľudia v sále vstali a začali skandovať "Uli, Uli". To však nebolo nič proti tomu, keď o jeden a pol hodiny neskôr predniesol Karl-Heinz Rummenigge emocionálne slová k svojmu priateľovi: "Uli Hoeness, si najlepší človek." Hoeness pustil svoje pocity von a slzy tiekli. "Som ohromený," povedal Hoeness, keď sa po niekoľkých minútach zotavil.  Poďakoval za veľkú podporu pre neho v tejto osobne "ťažkej" dobe. "Nikdy nezabudnem na nikoho z Vás a som na to nesmierne hrdý," povedal Hoeness a pokračoval: Ja by som ale rád spomenul niekoľko faktov. Nespreneveril som stovky miliónov eur na daniach. Za posledných mnoho rokov som zaplatil desiatky miliónov eur na daniach. V posledných piatich rokoch som daroval, viac ako päť miliónov eur, ktoré som dostal ako honorár za prednášky. Mám tiež príjmy zo zápasu, ktorý sa konal na počesť mojich 60. narodenín. Urobil som ale chybu a som pripravený niesť následky. Nášmu justičnému systému maximálne verím, takže očakávam spravodlivý proces. Dúfam, že tento príbeh bude mať na jar šťastný koniec. Ak tu potom budem môcť byť, sľubujem, že budem tomuto tímu verne slúžiť až do chvíle, keď naposledy vydýchnem."

Prezentované čísla na výročnom valnom zhromaždení potešili, to však pre tento večer nebolo všetko. Uli Hoeness prezentoval prítomným, že Bastian (Schweinsteiger - poznámka autora) práve poslal Karl-Heinz Rummeniggemu textovú správu, že operácia prebehla veľmi dobre a dodal: "Sme veľmi optimistickí, že zranenie nebude trvať tak dlho, ako sme sa obávali."

Najlepšie hlášky z valného zhromaždenia:

"Len sa mi trochu trasú stehná."(Karl-Heinz Rummenigge po "super Bayern, super Bayern hej, hej!" a ováciách v stoji, s ktorými členovia oslávili úspechy v minulej sezóne)

"V minulosti McDonald, teraz fanshop FC Bayern."(Karl-Heinz Rummenigge na plánovaný fanshop v blízkosti Irschenberg)

"Čoskoro budeme otvárať kancelárie v New Yorku a odtiaľ budeme rásť do Spojených štátov."(Karl-Heinz Rummenigge)

"37 krát v rade sme neprehrali. Od poslednej výročnej schôdze sme neprehrali. Nedeľa nebola zlá! Všimol som si tiež, že Uli nevolá. Vždycky tak inak robí, keď prehráme." (Karl-Heinz Rummenigge)

"Nie sme tlakom, skôr Pep, ktorý je u nás normou."(Karl-Heinz Rummenigge)

"Nedávno som mal obed s Hermannom Gerlandom a spýtal som sa ho: Ako to tam ide? Ako povedal, pred piatimi rokmi, som si vlastne myslel, že už som videl všetko. Potom som tu prežil, Louisa van Gaala, teraz Juppa Heynckesa a Pep to teraz celé všetko dovršuje." (Karl-Heinz Rummenigge)

"Prial by som si tam všetkých šesť, ktorí sú na tzv. krátkom zozname. Myslím si ale, že ich tam bude len päť a preto niektorí budú musieť zaťať zuby "(Karl-Heinz Rummenigge o vymenovaní šiestich hráčov FC Bayern vo voľbách o FIFA svetového hráča roka)

"Zažil som Uliho vedľa mňa vo Wembley. Klasický Uli Hoeness, nepokojný, emocionálny, nervózny a nakoniec veľmi hrdý. Urobilo mi to radosť, ako Philipp Lahm, keď zdvihol trofej."(Karl-Heinz Rummenigge)

"Nie je náhoda, že teraz máme otvoriť kanceláriu v New Yorku - pretože chcú vidieť futbal vôle."(Uli Hoeness)

"Vďaka Pepovi Guardiolovi, máme trénera "a la bonheur" (ku šťastiu - pozn. prekladateľa). On horí, chce všetko vedieť. Len dúfam, že občas trochu pritiahne opraty. Pretože život nie je len o futbale. On sa tiež musí naučiť spoznať krásy mesta Mníchov."(Uli Hoeness)


Dokumenty z valného zhromaždenia:

Die Finanzzahlen 2012/2013 (Finančné výsledky 2012/2013)

Jahresabschluss FC Bayern AG 2012/2013 (Účtovná uzávierka2012/2013 FC Bayern AG)

Jahresabschluss Konzern 2012/2013 (Konsolidovaná účtovná uzávierka 2012/2013)

Kennzahlen FC Bayern München e.V. (štatistika Bayern München e.V.)


 
Návrat na obsah | Návrat do hlavnej ponuky TOPlist