Hodnotenie sezóny 2011/2012 - FC Bayern München

Hľadať
Prejsť na obsah

Hlavná ponuka:

Aktuality > Novinky > 2011/2012


Hodnotenie sezóny 2011/2012.


Konečne sa mi podarilo dokončiť hodnotenie sezóny 2011/2012. Trochu to síce trvalo, ale verím, že budete s výsledkom spokojný .


Príprava na sezónu
2011/2012 sa začala júlovým tréningovým kempom v Trentine. Všetci si tradične pochvaľovali vynikajúce podmienky na prípravu, ktorej prialo aj počasie. Prvý prípravný zápas odohralo mužstvo proti výberu Trentina, ktorý rozstrieľalo v pomere 0:15. Viac ako výsledok, sa však riešilo správanie Ultras fans FC Bayern, ktorý vycestovali do Trentina a nie práve vyberavým spôsobom privítali našu novú posilu, brankára Manuela Neuera. Uli Hoeness se rozhodol situáciu riešiť jednaním zo zástupcami fanúšikov. Na záver sústredenia odohrali naši chlapci prípravný zápas proti reprezentácii Kataru. Aj tento zápas sa skončil našim víťazstvom v pomere 4:2.

V ďalšom prípravnom zápase sme porazili Carl Zeiss Jena v pomere 0:2.

Následne sme vycestovali na turnaj LIGAtotal! CUP 2011 do Mainzu, kde sme v prvom zápase (a zároveň semifinále) podľahli Hamburgeru SV v pomere 1:2, keď sme na polčasových 0:2, po zmene strán dokázali odpovedať iba gólom Kroosa. V zápase si vyberie slabšiu chvíľku Manuel Neuer, pretože prvý gól inkasujeme po jeho veľmi zlom vybehnutí. V zápase o 3.miesto sme porazili domáci FSV Mainz po strelách zo značky pokutových kopov v pomere 4:5, keď rozhodujúcu penaltu premenil Danijel Pranjič. Zápas sa v riadnom hracom čase skončil výsledkom 2:2, po polčase 1:1, keď najprv do prestávky doťahujeme náskok domácich a po prestávke otáčame zápas, aby sme následne o vedenie prišli.

Ďalším, viac priateľským ako prípravným zápasom, je zápas v rámci podujatia Traumspiel 2011, proti Fanklub výberu Passau, ktorý vyhrávame v pomere 2:15 po polčase 0:6.

Generálkou na novú sezónu je turnaj AUDI CUP 2011, ktorý sa odohráva v našej Arene. Okrem nás sa ho zúčastnia FC Barcelona, SC Internacional Porto Alegre a AC Milan. Z prvého semifinále postupujú hráči FC Barcelona, ktorí si poradia po penaltovom rozstrele s Porto Alegre, keď sa zápas v riadnom hracom čase skončí výsledkom 2:2. V druhom semifinále my porážme taktiež na penalty AC Milan 5:3. V riadnej hracej dobe remizujeme 1:1, keď musíme doťahovať manko po góle Ibrahimoviča. Vyrovnať sa podarí Kroosovi. O deň neskôr ale prehrávame vo finále s FC Barcelona, po 2 góloch Thiaga z 42 a 75 minúty.

Prvým ostrým súťažným zápasom, je zápas 1.kola Nemeckého pohára, v ktorom jednoznačne porážame Eintracht Braunschweig na ich ihrisku, v pomere 0:3 po góloch Gomeza, Schweinsteigera a Müllera.

Následne však nezvládame vstup do Bundesligovej sezóny a prehrávame v 1.kole na domácom ihrisku s Borussiou Mönchengladbach, po góle Igora de Camarga z 2.polčasu, ktorý ide na vrub Boatenga a najmä zle vybiehajúceho Manuela Neuera.

Chuť si naprávame v 2.kole Bundesligy týždeň vo Wolfsburgu, kde nás však až gólom z poslednej minúty, spasí sviatočný strelec Luiz Gustavo.

Keďže sme v sezóne 2010/2011 skončili v Bundeslige až na 3.mieste, do hlavnej súťaže Ligy majstrov sa musíme prebojovať cez 3.predkolo. V ňom nám žreb prisúdil FC Zürich, ktorý v 1. zápase na domácom ihrisku porážame 2:0, po góloch Schweinsteigera z prvého a Robbena z druhého polčasu.

V 3.kole Bundesligy si bez problémov na domácom ihrisku poradíme s Hamburgerom SV v pomere 5:0, keď už po 34 minútach hry vyhrávame v pomere 3:0 a ďalšie 2 góly pridáme po zmene strán. Góly si podelia van Buyten, Ribéry, Robben, Gomez a Olič.

Postup do skupinovej súťaže Ligy majstrov potvrdzujeme aj po odvetvom zápase v Zürichu, keď po góle Maria Gomeza už v 7min, vyhrávame 0:1.

V 4.kole Bundesligy si z Kaiserslauternu privážame víťazstvo 0:3, po hattricku Maria Gomeza, ktorý k prvopolčasovému gólu pridáva po zmene strán ďalšie dva.

V 5.kole rozdrvíme na domácom ihrisku SC Freiburg v pomere 7:0 po polčase 3:0, keď zažiaria najmä 4 gólový Gomez, 2 gólový Ribéry a skóre uzatvára Petersen.
Prichádza prvý zápas skupinovej fázy Ligy majstrov, kde nás žreb poslal do A-skupiny, spolu so španielskym Villarrealom, talianskym SSC Neapol a anglickým Manchestrom City. Prvý zápas odohráme v španielsku a po góloch Kroosa v prvom a Rafinhu v druhom polčase, si pripisujeme do tabuľky prvé 3 body.

V 6.kole Bundesligy porážame odvekého rivala Schalke 04 na ich domácom ihrisku v pomere 0:2 po góloch Petersena z prvého a Müllera z druhého polčasu. Svoje si v zápase užije najmä Manuel Neuer, pre domácich fanúšikov "judáš" číslo 1, ktorému sa dostáva pekného "nakladania", Manuel sa ale s touto situáciou bravúrne vysporiada.

V 7.kole Bundesligy porážame na domácom ihrisku Bayer Leverkusen v pomere 3:0. Už po 19 min vyhrávame 2:0 po góloch Müllera a van Buytena, skóre pečatí v 90 minúte Robben.

V 2.kole A-skupiny Ligy majstrov víťazíme na domácom ihrisku na Manchestrom City po dvoch góloch Gomeza v 1.polčase.

V 8.kole Bundesligy bezgólovo remizujeme na ihrisku Hoffenheimu. Od prehry nás zachráni iba fantastický výkon Manuela Neuera a zhovievavosť hlavného rozhodcu, ktorý po súboji van Buytena a Sigurdssona neodpíska penaltu.

V 9.kole Bundesligy rozdrvíme doma Herthu BSC v pomere 4:0, keď už po góloch Gomeza, Ribéryho a Schweinsteigera vyhrávame v 13 minúte 3:0. Skóre uzatvára gólom z penalty opäť Gomez.

V 3.kole A-skupiny Ligy majstrov sa sami pripravíme o víťazstvo v Neapole a s domácim SSC iba remizujeme 1:1. Do vedenia nás posiela už v 2 minúte Kroos, do prestávky si ale strelíme vlastný gól zásluhou Badstubera a 4 minúty po prestávke nepremení Mario Gomez penaltu. Zároveň sa na 1147 minútach končí nepriestrelnosť Manuela Neuera.

V 10.kole Bundesligy prichádza prehra na ihrisku Hannoveru 96 v pomere 2:1, keď už do polčasu prehrávame 2:0 a skóre upraví až v 82min David Alaba.

Chuť si trochu naprávame v 2.kole Nemeckého pohára, v ktorom deklasujeme doma FC Ingolstadt 04 v pomere 6:0 po polčase 1:0. Góly si podelia Müller, Alaba, Petersen (2x), Matip (vlastný) a Usami.

V 11.kole Bundesligy porážame doma 1.FC Nürnberg v pomere 4:0 po polčase 3:0. Strelcami gólov sú Gomez, Schweinsteiger, Ribéry a opäť Gomez.

V 4.kole A-skupiny Ligy majstrov porážame na domácom štadióne SSC Neapol v pomere 3:2. Zápas si zbytočne sami zdramatizujeme, keď si po prvopolčasovom hattricku Maria Gomeza, zbytočne necháme Fernandezom streliť 2 góly. Horšou vecou ako zdramatizovanie zápasu, je ale zranenia Bastiana Schweinsteigera, pre ktorého sa po súboji s Inlerom, pre zlomeninu kľúčnej kosti jesenná časť sezóny končí.

V 12.kole Bundesligy vyhrávame na ihrisku Augsburgu v pomere 1:2. Do vedenia ideme do polčasu po góloch Gomeza a Ribéryho, domáci po zmene strán korigujú skóre gólom Hosogaia.

V 13.kole Bundesligy nezvládame dôležitý šláger jesene a na domácom ihrisku podľahneme úradujúcemu majstrovi Nemecka Borussii Dortmund po góle Maria Götzeho zo 65 minúty.

V 5.kole A-skupiny Ligy majstrov, na domácom štadióne porážame Villarreal CF v pomere 3:1. Do vedenia ideme po góloch Ribéryho a Gomeza, hostia strieľajú de Guzmánom kontaktný  gól, ale Franck Ribéry nás opäť posiela do konečného 2 gólového vedenia. Zároveň nám víťazstvo zabezpečuje postup do vyraďovacej fázy Ligy majstrov. Tento deň 22/11/2011 sa zlatými písmenami zapisuje do kroniky môjho života, pretože v tento deň vidím toto naše víťazstvo na vlastné oči v Allianz Aréne.

V 14.kole Bundesligy prichádza šok v podobe prehry na ihrisku 1.FSV Mainz 05 v pomere 3:2. Strelcami oboch našich gólov je za stavu 1:0 a 3:1 Daniel van Byuten. Po tomto zápase prepúšťame prvé miesto v tabuľke Borussii Dortmund.

V 15.kole privítame na domácom ihrisku Werderom Bremen. Víťazíme v pomere 4:1, po polčase 1:0. Do vedenia nás posiela Ribéry, hostia ale skóre zrovnávajú, potom však naši chlapci opäť zapnú na plne obrátky a po góloch Robbena, Ribéryho a opäť Robbena, víťazíme.
V poslednom, 6.kole A-skupiny Ligy majstrov, v zápase keď nám už ide iba o česť, keďže sme si postup z prvého miesta v skupine zabezpečili už v zápase číslo 5 a podľa toho vyzerá aj základná zostava, keď tréner Heynckes, necháva odpočívať najväčšie hviezdy mužstva, prehrávame na ihrisku Manchestru City v pomere 2:0.

V 16.kole Bundesligy vyhrávame na ihrisku VfB Stuttgart po výsledku 1:2. Prehrávame síce od 6 minúty 1:0, ale potom kto iný proti Stuttgartu ak nie Mario Gomez, svojim prvým gólom do polčasu a druhým po prestávke strhne vedenie na našu stranu.

V poslednom jesennom, 17. kole Bundesligy, si na domácom štadióne poradíme s 1.FC Köln, keď sa po prestávke presadia Gomez, Alaba a Kroos. Mínusom zápasu je iba zbytočná ČK po druhej ŽK, pre Francka Ribéryho, ktorý sa nechal hráčom hostí Serenom zbytočne vyprovokovať. V tento deň sa dozvedáme po žrebe Ligy majstrov meno osemfinálového súpera. Bude ním FC Basel 1893.

Definitívne posledným zápasom kalendárneho roku 2011, je 4 dni pred Vianocami, osemfinálový zápas Nemeckého pohára proti VfL Bochum. Po 1.polčase síce prehrávame 1:0, po zmene strán ale zrovnáva skóre Kroos, aby v 90min strhol vedenie a tým pádom aj postup do štvrťfinále na našu stranu Arjen Robben.

Nasleduje zimná dovolenka, tá však trvá iba do Nového roku 2012, pretože už 02/01/2012 odlieta mužstvo na sústredenie do katarskej Dohy.

V Dohe, nás čakajú tradične výborné podmienky na prípravu do jarnej odvety. Počas sústredenia odohráme 3 prípravné zápasy. Všetky sa končia našim víťazstvom. V prvom zdolávame domáci druholigový tím SC Al-Sailiya v pomere  0:13, po polčase 0:3. O góly sa podelia Robben, Gomez, Müller, Olič (5x), Petersen (2x), Ribéry (2x), Contento. V druhom porazíme egyptský Al-Ahly Kairo v pomere 1:2. Polčas vyhrávame po góle Oliča, domáci po prestávke vyrovnajú zásluhou Barakata, ale Olič gólom v 94 minúte odmietne remízu. V poslednom zápase vyhrávame nad U19 ASPIRE Academy  0:5. Po bezgólovom polčase, sme v polčase druhom svedkami 5 gólového koncertu Takashi Usamiho. Následne sa letecky presúvame do indického Dillí, na prípravný zápas proti domácej reprezentácii. Tento zápas vyhrávame 0:4, keď o víťazstve a výsledku rozhodneme už v 1.polčase po góloch Gomeza, dvoch Müllera a po góle, po zlomenine kľúčnej kosti navrátilca do zostavy, Bastiana Schweinsteigera.

Generálkou na prvý jarný Bundesligový zápas, je prípravný zápas proti FC Rot-Weiß Erfurt. Víťazíme 0:4, po polčase 0:2. Strelcami gólov sú Kroos, Robben, Müller a Schweinsteiger.

Po víťaznej príprave, ale v prvom jarnom a celkovo 18.kole Bundesligy prichádza prudké vytriezvenie. Borussia Mönchengladbach si s nami poradí aj po druhý krát v sezóne a na jej ihrisku prehrávame v pomere 3:1, polčase 2:0. Náš jediný gól strieľa až v 76 minúte za stavu 3:0 Bastian Schweinsteiger. Navyše v zápase prichádzame o Daniela van Buytena, ktorý si v súboji s Reusom zlomí priehlavok ľavej nohy.

V 19.kole zdoláme na domácom ihrisku VfL Wolfsburg 2:0, po góloch Gomeza a Robbena.

V 20.kole remizujeme na ihrisku Hamburgeru SV 1:1, keď musíme doťahovať jednogólové manko z 1.polčasu. Autorom vyrovnávajúceho gólu je v 71 minúte Ivica Olič.

Nasleduje štvrťfinále Nemeckého pohára na ihrisku VfB Stuttgart. Do semifinále postupujeme po výsledku 0:2. V 1.polčase strieľa gól Franck Ribéry, hneď po prestávke pridáva druhý  Mario Gomez.

V 21.kole Bundesligy víťazíme na domácom ihrisku nad 1.FC Kaiserslautern v pomere 2:0, keď o víťazstve rozhodnú už v prvej 30 minútovke  Gomez a Müller.

V 22.kole opäť nepríjemne zakopneme a na ihrisku posledného mužstva SC Freiburg, po bezduchom výkone iba remizujeme 0:0.

V prvom osemfinálovom zápase Ligy majstrov už ale prichádza poriadne zakopnutie a na ihrisku FC Basel prehrávame gólom z 86 minúty 1:0.

V 23.kole Bundesligy zdolávame na domácom ihrisku FC Schalke 04, po dvoch góloch Francka Ribéryho, jednom v prvom a jednom v druhom polčase.

V 24.kole nás chlapci opäť nepríjemne prekvapia a po katastrofálnom výkone celého mužstva, si z Leverkusenu privážame prehru po výsledku 2:0.

V 25.kole si nás chlapci udobrujú po presvedčivom domácom víťazstve 7:1 nad 1899 Hoffenheim. Hattrickom sa blisne Mario Gomez, ďalšie góly pridávajú Robben (2x), Kroos a Ribéry. Skóre za stavu 7:0 kozmeticky upravuje vlastným gólom Gustavo.
Gólové hody pokračujú aj v odvete osemfinále Ligy majstrov, keď musíme doháňať jednogólové manko z Bazileja. To nielenže zmažeme, ale Bazilej posielame domov zo zahambujúcou prehrou v pomere 7:0. Opäť sa blisne, tentokrát 4 gólový Mario Gomez, ktorému na 4 góly stači 23 minút. Ďalšie góly pridávajú Robben (2x) a Müller.

Kanonáda pokračuje aj do tretice. Tentokrát na ihrisku súpera. V 26.kole zdoláme Herthu BSC na ich ihrisku po poltucte strelených  gólov 0:6. Hattrick tentokrát strieľa Robben, pridávajú sa aj Müller, Gomez a Kroos.

Nasleduje štvrťfinále Nemeckého pohára a v ňom zápas na ihrisku postrachu sezóny, mužstva Borussie Mönchengladbach. Aj tentokrát sa poriadne natrápime, našťastie konečne so šťastným koncom pre nás. Zápas ale rozhodnú až penalty, keď po riadnom hracom čase aj predĺžení je stav 0:0.

V 27.kole Bundesligy zdoláme na domácom ihrisku Hannover 96 po výsledku 2:1 a polčase 1:0. Vyhrávame gólmi Kroosa a Gomeza, kontaktný gól hostí strieľa Ya Konan.

Žreb nám pre štvrťfinále Ligy majstrov prisúdil Olympique Marseille. Začíname na ihrisku súpera a do domácej odvety si privážame víťazstvo 0:2 po góloch Gomeza a Robbena.

28.kolo Bundesligy vyhrávame po góle Robbena na ihrisku 1.FC Nürnberg v pomere 0:1.
Odvetný zápas štvrťfinále Ligy majstrov proti Olympique Marseille na našom štadióne sa končí rovnakým výsledkom ako prvý zápas. Vyhrávame teda 2:0 po dvoch prvopolčasových góloch Ivicu Oliča.

V 29.kole Bundesligy víťazíme doma nad Augsburgom v pomere 2:1. Na gól Gomeza z prvej minúty, odpovedajú hostia gólom Kooa, Mario však v 60 minúte strhne víťazstvo na našu stranu.

Do 30.kola v ktorom sme sa predstavili v Dortmunde sme naháňali vedúcu Borussiu a snívali sen o titule. Ten sa nám po góle Lewandowského a prehre 1:0 dá sa povedať rozplynul, aj keď teoretická a matematická šanca ešte stále žila.

V 31.kole sme opäť vlastnou vinou posunuli Dortmund k titulu, keď sme na domácom ihrisku nedokázali streliť gól a zdolať 1.FSV Mainz a remizovali sme 0:0.
Následne však odohráme "veľký" prvý semifinálový zápas Ligy majstrov na domácom ihrisku proti Realu Madrid. Vyhrávame 2:1. Na gól Ribéryho síce odpovie Özil, v nadstavenom čase ale strhne víťazstvo na našu stranu Gomez. Po zápase sa vynárajú fámy o prestávkovej potýčke Francka Ribéryho a Arjena Robbena, počas ktorej mal údajne Francúz v šatni napadnúť Holanďana. Rezultát klubu: 50 000 eurová pokuta pre Ribéryho.

V 32.kole sa natrápime v Bremách. Všetko dôležité sa odohráva v 2.polčase. Prehrávame 1:0 po góle Nalda. Ten istý hráč si strelí vyrovnávajúci vlastný gól a víťazstvo na našu stranu strhne opäť gólom v nadstavenom čase Ribéry. Ani to však nestačí a víťazom Bundesligy v sezóne 2011/2012 sa už po tomto kole stáva a titul obhajuje Borussia Dortmund.

Semifinálová odveta na štadióne v Madride sa končí opäť víťazstvom domáceho tímu a opäť v pomere 2:1. Na 2 góly Ronalda dokáže odpovedať Robben a keďže ani predĺženie nerozhodne o víťazovi, na rad musia prísť penalty. V tých si zachováme chladnejšiu hlavu ako domáci a Bastian Schweinsteiger nás premenenou penaltou posiela do vytúženého finále v Allianz Aréne.

V 33.kole Bundesligy pripravíme po víťazstve 2:0 nad VfB Stuttgart víťaznú rozlúčku s Bundesligovou kariérou pre Jörga Butta. Gólmi sa o to postarajú Thomas Müller a Mario Gomez.
Posledné, 34. Kolo Bundesligy odohráme na ihrisku 1.FC Köln. Víťazíme po výsledku 1:4, po dvoch góloch Müllera, jednom Robbena a vlastnom góle Geromela. Domáci upravujú skóre za stavu 0:3 gólom Novakoviča.

Už nás čakajú iba 2 posledné, za to najdôležitejšie zápasy sezóny. Obe sú finálové. Tým prvým je finálový zápas Nemeckého pohára v Berlíne. Zápas s čerstvým víťazom Bundesligy Borussiou Dortmund ale absolútne nezvládame a po podpriemernom výkone, prehrávame vysoko 5:2 a Borussia si pripisuje double. Na gól Kagawu síce odpovedá Robben, potom ale 3x inkasujeme z kopačiek Hummelsa a 2x Lawandowského. Iskierku nádeje vykresáva gólom na 4:2 Ribéry, Lewandowski ale dokonaním hattricku definitívne rozhoduje zápas.

Jedinou šancou ako zachrániť sezónu je teda finále Ligy majstrov. V domácej Allianz Aréne privítame Chelsea FC, ktorá v semifinále vyradila FC Barcelona. K vytúženému titulu nás v 83 minúte posúva gól Thomasa Müllera. Londýnčania ale o 5 minút dokážu odpovedať Drogbom a posunúť zápas do predĺženia. V ňom má obrovskú šancu rozhodnúť Robben, nepremení ale penaltu. Rozuzlenie teda musí priniesť samotný penaltový rozstrel. Keďže na našej strane zlyhajú pri exekúcii Olič aj Schweinsteiger a na strane hostí iba Mata, po rozhodujúcej penalte Drogbu sa z triumfu teší Chelsea FC. Nám sa teda nepodarí zapísať do histórie ako prvému mužstvu, ktoré vyhrá Ligu majstrov na domácom štadióne.
Úplne posledným zápasom sezóny je priateľský zápas s na Majstrovstvá Európy sa pripravujúcou reprezentáciou Holandska. Tú v Allianz Arene zdolávame 3:2. Vyhrávame síce po góle Kroosa, Huntelaar a Narsing ale výsledok otočia v prospech Holandska. Skóre zrovnáva Petersen a víťazstvo na našu stranu strhne v závere zápasu Gomez.

Hodnotenie hráčov:  
Pokúsim sa teraz zhodnotiť jednotlivých hráčov. Pôjdem postupne po postoch a jednotlivých typoch hráčov.

Brankári:
Manuel Neuer: veľká opora mužstva a výborný predsezónny nákup z mužstva odvekého rivala FC Schalke 04. Aj keď sa fanúšikovská obec pri jeho príchode rozdelila na 2 tábory a Ultras mu príchod, najmä na sústredení v Trentine, poriadne osladili, Manuel svojimi výkonmi dokázal, že si zaslúži uznanie a rešpekt. 52x sa postavil do bránky, 5x vyslúžil hodnotenie Muž zápasu, podržal mužstvo v kľúčových momentoch, najmä v semifinálovej odvete Ligy majstrov v Madride. Na svoje konto si pripísal aj gól, po premenenej penalte vo finále Ligy majstrov. Slabšiu chvíľku si vybral akurát v 1.kole Bundesligy v zápase proti Borussii Mönchengladbach. Zaujala aj jeho jesenná séria 1147 minút bez inkasovaného gólu. Vzhľadom na svoj vek, je veľkým prísľubom pre budúcnosť FC Bayern.

Jörg Butt: spoľahlivá dvojička Manuela Neuera. Príležitosť dostal v 3 zápasoch, v ktorých nesklamal, raz bol dokonca Mužom zápasu. Muž, ktorý si vždy zastal svoje miesto v bránke, vynikal excelentnou kopacou technikou, vďaka ktorej má na konte aj niekoľko bundesligových gólov. Píšem v minulom čase najmä preto, že po sezóne Jörg ukončil aktívnu kariéru, ostáva však pracovať v štruktúrach klubu.

Maximilian Riedmüller a Rouven Sattelmaier sa pravidelne striedali v B-mužstve, na svoju príležitosť v A-čku iba čakajú.

Obrana:
Breno: v tejto sezóne žiaľ zaujal najmä nefutbalovo, septembrovým požiarom, pri ktorom to tla zhorela jeho vila. Bol obvinený z podpaľačstva, za čo mu hrozí väzenie. Prípad ešte nie ej uzavretý. Napriek tomu ho vedenie klubu nezatratilo a mohol sa pripravovať s mužstvom, kvôli vlečúcemu sa zraneniu sa ale nedokázal vrátiť do zostavy. Po sezóne sa mu končí zmluva a v súvislosti s jeho novým pôsobiskom sa spomína rímske Lazio.

Daniel van Buyten: stabilný stopérsky pilier by toho v tejto sezóne zaiste ukázal viac, nebyť nešťastnej zlomeniny priehlavku ľavej nohy v prvom jarnom kole na ihrisku v Mönchengladbachu. Počas jesene odohral výborné zápasy, 4x sa v Bundeslige presadil aj strelecky, 1x bol dokonca mužom zápasu. Vyčítať sa mu snáď dá iba menšia rýchlosť a obratnosť, čo je samozrejme daň za výšku a váhu. Po zranení Daniel tvrdo makal počas rekonvalescencie a do zostavy sa mu podarilo vrátiť vo finále Ligy majstrov. Ak by 2 minúty po svojom príchode na ihrisko ustrážil hlavičkujúceho Drogbu, bol by hrdinom sezóny. Treba však povedať, že k Drogbovi mal oveľa bližšie Jerôme Boateng. Daniel predĺžil zmluvu o ďalší rok s opciou na ďalší, v prípade, že odohrá v sezóne viac ako 25 zápasov.

Rafinha: média ho síce hodnotia ako zlý nákup za 5,3 mil EUR, no ako náhradník je spoľahlivý a v prípade viac času stráveného na ihrisku by sa určite dokázal presadiť. V zápasoch, v ktorých nastúpil, si ale svoje miesto celkom isto zastal. V Ligy majstrov sa dokonca presadil aj strelecky, keď pečatil skupinové víťazstvo vo Villarreali.

Jerôme Boateng: počas sezóny striedal slabšie a lepšie výkony, napriek tomu si dovolím tvrdiť, že tých lepších bolo viac. Keby zlepšil komunikáciu s Manuelom Neuerom a dostúpil by Drogbu vo finále Ligy majstrov, zaiste by mal viac ako jeden titul Muž zápasu.

Philipp Lahm: náš kapitán si určite pamätá aj lepšiu sezónu vo svojom podaní, napriek tomu sa nedá povedať, že by vyslovene sklamal. Svoj štandard odohral asi v každom zápase, v ktorom nastúpil, napriek tomu, to chcelo asi ešte trochu viac. Jeho dopĺňanie útoku počas celej sezóny bolo ale excelentné. Ani raz sa mu nepodarilo získať titul už zápasu a počas celej sezóny sa z hry nepresadil ani strelecky. Gól zaznamenal iba v penaltovom rozstrele vo finále Ligy majstrov.

Diego Contento:
mladý obranca odstával na jeseň príliš málo príležitostí a zabrzdila ho aj zlomenina prsta. S chuti si zahral až na jar, v posledných kolách Bundesligy, keď na ihrisko vybiehal, ako člen základnej zostavy. Obrovským zážitkom preňho zaiste ostane finálový zápas Ligy majstrov, v ktorom dostal príležitosť najmä vďaka disciplinárnym trestom spoluhráčov. V zápase však ukázal, čoho je schopný.

Holger Badstuber: odohral takmer plnú porciu zápasov. Chýbal iba v 32.kole Bundesligy a najmä vo finále Ligy majstrov. O to sa pripravil pre disciplinárny trest za žlté karty. Holger zaznamenal v posledných rokoch veľký progres a môže byť zo svojím tohto sezónnym výkonom spokojný. Zaujal dokonca aj reprezentačného trénera Löwa, ktorý ho povolal do reprezentácie na práve prebiehajúce ME 2012.

Strednopoliari:
Franck Ribéry: čo dodať k tomuto fenomenálnemu Francúzovi? Najjagavejšia hviezda a klenot stredu poľa. Hráč ktorého futbalové kvality je zbytočné opisovať. Ďalší z hráčov, ktorý si pripísali takmer plnú porciu zápasov. Napriek nespočetnému počtu prihrávok spoluhráčom, dokázal sám streliť 12 gólov v Bundeslige, 3 v Lige majstrov a 2 v Nemeckom pohári. Vyslúžil si aj 7 nominácií na Muža zápasu. Ako vynikajúcim ťahom sa ukázalo jeho spojenie a Davidom Alabom, ktorý mu na jeho strane "kryl  chrbát". Franck neostal nič dlžný ani svojej povesti búrliváka, keď sa v poslednom Bundesligovom kole jesene nechal vyprovokovať protihráčom a videl červenú kartu. Bulvárne médiá zamestnávala aj jeho údajná šatňová potýčka s Arjenom Robbenom v prestávke prvého semifinálového zápasu Ligy majstrov proti Realu Madrid. Napadnutie Robbena "ocenil" klub 50 000 eurovou pokutou pre Ribéryho. Určite nás musí mrzieť najmä jeho striedanie pre zranenie v predĺžení finále Ligy majstrov , nakoľko by Franck celkom isto bol jedným z exekútorov rozhodujúcich penált. Napriek tomu štandardne vynikajúca sezóna na konto Francka Ribéryho.

Arjen Robben: pri ňom sa vynára otázka ako pri Franckovi Ribérym. Čo dodať k tomuto fenomenálnemu Holanďanovi, resp. ako ho zhodnotiť? Na svojom poste jeden z najlepších na svete. Hráč, s povestnou a často nebrániteľnou kľučkou vľavo a následnou strelou. 12 strelených gólov v Bundeslige, 5 v Lige majstrov, 2 v Nemeckom pohári a 4 nominácie na Muža zápasu, by ho radili medze najlepších v mužstve, keby... Keby nebolo 2 fatálnych zlyhaní počas sezóny. Paradoxne sa obe týkali penált. Prvé prišlo v 30.kole Bundesligy v šlágri šlágrov v Dortmunde, keď za stavu 1:0 pre domácich, fauloval Arjena brankár Weidenfeller. Arjen nehľadiac na porekadlo, že faulovaný hráč nemá kopať penaltu, sa ujme exekúcie, kopne ju však veľmi zle a Weidenfeller ju chytá. Následne ešte v nadstavenom čase prekopne z 3 metrov úplne prázdnu bránku Borussie. Na druhé zlyhanie si Arjen vybral snáď najhorší možný čas, predĺženie vo finále Ligy majstrov. V 93min fauluje Drogba Ribéryho a nariadenú penaltu Arjen opäť kopne veľmi zle a brankár Čech mu ju chytá. Chvíle, ktoré prakticky rozhodli o úspechu resp. neúspech Bayernu. Zvaliť vinu iba na Arjena by bolo samozrejme nespravodlivé, napriek tomu, túto sezónu celkom zaiste nebude hodnotiť ako svoju najlepšiu. Niekedy mám pocit, že suverénnosť, sebadôvera, sebeckosť a nebojím sa napísať ani namyslenosť a arogancia, výkonu Arjena skôr škodia ako pomáhajú (viď potýčka s Franckom Ribérym). Napriek tomu má moju podporu a verím, že ju v ďalšej sezóne oplatí lepšími výkonmi a pripraví nám už iba radostnejšie chvíle.

Takashi Usami: tomuto mladému japoncovi sa nepodarilo presadiť do zostavy. Má za sebou iba 5 štartov v A mužstve, napriek tomu sa mu podarilo streliť gól v zápase Nemeckého pohára proti FC Ingolstadt 04. Častejšie nastupoval za rezervný tím, v ktorom počas 18 zápasov strelil 6 gólov. Naše mužstvo však po skončení sezóny opúšťa, keďže vedenie si neuplatnilo opciu. Pokračovať v kariéry by mal v mužstve 1899 Hoffenheim.

Danijel Pranjič: ani jemu sa nepodarilo v tejto sezóne častejšie presadiť do základnej zostavy a nepresadil sa ani strelecky. Keďže sa mu táto pozícia samozrejme nepáčila, už počas zimnej prestávky sa pokúsil mužstvo opustiť. Mal namierené do Evertonu, vedenie ho však odmietlo pustiť. Keďže sa mu po sezóne končí zmluva, celkom isto zmení v lete pôsobisko.

David Alaba:
tohto 19-ročného Rakúšana môžeme pokojne častovať výrazmi ako Skokan roka alebo Objav roka. Za všetko hovorí jeho 47 odohratých zápasov v tejto sezóne s bilanciou 2 góly v Bundeslige a 1 v Nemeckom pohári. Vôbec neprekvapia ani jeho 3 ocenenia Muž zápasu. Spolupráca s Franckom Ribérym bola priam ukážková. David zaznamenal obrovský výkonnostný rast a ak bude pokračovať v nastolenom trende, bude výraznou posilou nášho mužstva. Svojimi výkonmi si vypýtal aj miestenku v reprezentácii, ktorej je už stabilným členom.

Luiz Gustavo: od tohto Brazílčana sa zaiste čakalo viac. Nedá sa povedať, že by vyslovene sklamal, to určite nie, je to bojovník, ale napriek tomu jeho výkonu ešte niečo chýba. Jeho jediný tohto sezónny gól ale znamenal 3 body za víťazstvo 0:1 v 2.kole Bundesligy na ihrisku Wolfsburgu.

Bastian Schweinsteiger: si určite tiež pamätá sezónu, v ktorej sa mu darilo oveľa viac. Pravdou však je, že ho výrazne zabrzdilo zranenie zo začiatku novembra. V zápase Ligy majstrov proti SSC Neapol si po súboji v páde zlomil kľúčnu kosť. S mužstvom začal trénovať až v novom roku, na sústredení v Dohe a do súťažného kolotoča sa vrátil v zápase 18.kola dokonca gólom na ihrisku Borussie Mönchengladbach. Celkovo strelil počas sezóny 5 gólov (3 Bundesliga/1 Liga majstrov/1 Nemecký pohár) a pripísal si na svoje konto jedno vyhlásenie za muža zápasu. Nočnou morou sezóny sa pre neho ale zaiste stala, v 5 sérii nepremenená penalta vo finále Ligy majstrov.

Toni Kroos:
by zaiste vedel rozprávať o tom, aké ťažké je presadiť sa v hviezdami nabitom strede poľa. Napriek tomu sa mu to celkom úspešne darilo aj vďaka podpore trénera Heynckesa, ktorý ho už poznal z predchádzajúceho pôsobenia v Leverkusene. Toni počas sezóny zaznamenal 4 góly v Bundeslige, 2 v Lige majstrov a 1 v Nemeckom pohári a ziskal jedno ocenenie Muž zápasu.

Anatoliy Tymoshchuk: ukrajinský legionár bol počas najmä prvej polovice sezóny väčšinou v pozícii náhradníka. Častejšie sa do zostavy dostal najmä po zranení van Buytena, stopérska pozícia ale nie je pre "Tima" práve tým pravým orechovým. Oveľa istejšie sa cíti na pozícii defenzívneho strednopoliara.  Sezónu zakončil bez streleného gólu, aj bez nominácie na Muža zápasu. Je asi jediný hráč v mužstve, ktorý je spokojný aj s pozíciou náhradníka, čo deklaroval aj verejne. Preto by predĺženiu jeho v júni sa končiacej zmluvy nemalo stáť nič v ceste.

Nils Petersen:
najlepší strelec 2.Bundesligy pri príchode zaiste vedel, že presadiť sa na hrot útoku bude veľmi ťažké. Napriek tomu sa rozhodol s touto úlohou popasovať. Za A mužstvo sa mu podarilo streliť 2 góly v Bundeslige a 2 v Nemeckom pohári. Vyslúžil si aj jedno ocenenie Muž zápasu. Napriek tomu to momentálne vyzerá tak, že svoj talent bude naďalej rozvíjať na hosťovaní v niektorom inom mužstve Bundesligy. Najčastejšie sa skloňuje meno Werderu Bremen.

Útočníci:
Ivica Olic:
napriek tomu, že je Ivica srdciar a bojovník na pohľadanie a hráč pre ktorého nie je žiadna lopta stratená, na výraznejšie presadenie sa do zostavy to nestačilo. Ivica preto končí sezónu s bilanciou 2 góly v Bundeslige, 2 góly v Lige majstrov a 2 ocenenia Muž zápasu. Práve jeho 2 góly strelené vo štvrťfinálovej odvete Ligy majstrov proti Olympique Marseille na našom domácom ihrisku, pečatili náš postup do semifinále. Ivica sa nedokázal vyrovnať s pozíciou náhradníka a tak sa na nasledujúce 2 sezóny upísal VfL Wolfsburg.

Thomas Müller: bol v podobnej pozícii ako Toni Kroos. Tiež pocítil aké ťažké je presadiť sa do základnej zostavy. Napriek tomu sa mu to darilo a ako jediný z mužstva zasiahol do hry vo všetkých 34 zápasoch Bundesligy. Počas sezóny prakticky chýbal iba v 2 zápasoch. V poslednom zápase A skupiny Ligy majstrov proti Manchestru City a v osemfinále Nemeckého pohára proti Bochumu. Strelil 7 gólov v Bundeslige, 2 v Lige majstrov, 2 v Nemeckom pohári a vyslúžil si 5 ocenení Muž zápasu. Dovolím si povedať, že odohral úspešnú sezónu, napriek tomu sa objavujú v médiách informácie o jeho údajnej nespokojnosti s pozíciou v klube. Nechajme sa teda prekvapiť, ako to s ním napokon dopadne.

Mario Gomez: to najlepšie na koniec. Super Mario je top kanonier par excellence. Určite už drvivá väčšina z vás, vie o mojej slabosti na neho. Preto sa zdržím superlatívov na jeho adresu a napíšem iba fakty. Počas sezóny 52 zápasov a 41 gólov (26 Bundesliga/13 Liga majstrov/ 2 Nemecký pohár). Mario získal aj najvyšší počet ocenení Muž zápasu. Bolo ich celkovo 8. No a potom ho skúste nemilovať... ;-)

Hodnotenie sezóny:
Bundesliga:
V úvodnom kole novej Bundesligovej sezóny prehrávame na domácom ihrisku s Borussiou Mönchengladbach. Potom však prichádza 3 zápasová víťazná séria a tak sa po 4.kole po prvý krát v sezóne dostávame na čelo tabuľky. Nasleduje ďalšia 3 zápasová víťazná séria. V 8.kole prichádza prvé menšie zakopnutie v podobe bezgólovej remízy na ihrisku Hoffenheimu. Nasleduje víťazstvo nad Herthou, ale prehra v Hannoveri a ďalšie víťazstvá v Nürnbergu a Augsburgu. V práve po 12.kole, keď vyhrávame v Augsburgu sa Borussia Dortmund po nie práve najlepšom začiatku sezóny prepracováva na 2.miesto tabuľky. Keďže v 13.kole prahrávame doma s Dortmundom 0:1 a následne aj prekvapujúco v Mainzi 3:2, klesáme až na 3.miesto tabuľky za Dortmund a Mönchengladbach. V 15.kole sa práve títo dvaja súperi stretnú vo vzájomnom zápase v Gladbachu a keďže sa ten končí výsledkom 1:1, vraciame sa späť na čelo tabuľky. Keďže jesennú časť sezóny zakončujeme tromi víťazstvami v rade, s 37 bodmi sa stávame jesenným majstrom. Druhý Dortmund stráca body tri.
V prvom jarnom kole si opäť nedokážeme poradiť s Mönchengladbachom, keď prehrávame na jeho ihrisku 3:1 a tak sa čelo tabuľky vyrovnáva. Mužstvá na prvých troch miestach majú zhodne po 37 bodov v poradí Bayern, Dortmund, Schalke. Žiaľ začína sa naša sériu troch zápasov na ihriskách súpera bez víťazstva. Víťaziť v tejto dobe dokážeme iba na domácom ihrisku v 19, 21 a 23.kole.V 20.kole iba remizujeme v Hamburgu v pomere 1:1 a tak na prvé miesto opäť o 2 body púšťame Dortmund. V tejto chvíli ale ešte nikto netuší a my si to samozrejme ani nepripúšťame, že Borussia si prvé miesto udrží až do konca sezóny. V 22.kole bezgólovo remizujeme vo Freiburgu a keď v 24.kole dokonca prehrávame v Leverkusene v pomere 2:0, náskok Dortmundu na čele je razom 7 bodový. Ani Borussia sa však nevyhne zaváhaniam a keď v 25.kole remizuje v Augsburgu a v 28.kole v divokom zápase doma remizuje so Stuttgartom v pomere 4:4, náskok sa zmenšuje na prijateľné 3 body. V 30.kole však prichádza šláger šlágrov a prakticky aj zápas o titul, ten absolútne nezvládame, prehrávame v Dortmunde 1:0 a stiahnuť 4 kolá pred koncom 6 bodový náskok dobre hrajúcej Borussie sa zdá takmer nemožné a keď navyše v nasledujúcom kole bez gólov remizujeme na domácom ihrisku s Mainzom sen o titule sa napriek teoretickej matematickej šanci prakticky rozplýva. Posledné 3 kolá síce zvíťazíme, Dortmund si už ale pohodlný 8 bodový náskok ustráži a zaslúžene sa stáva Majstrom Nemecka pre sezónu 2011/2012.

Nemecký pohár:
V tejto súťaži prechádzame prvé 4 kolá prakticky bez problémov. V 1.kole zdolávame Eintracht Braunschweig na jeho ihrisku 0:3. V 2.kole doma deklasujeme FC Ingolstadt 04 v pomere 6:0. Osemfinále, štvrťfinále a semifinále hráme na ihriskách súperov. Najprv si poradíme s VfL Bochum 1:2 a potom s VfB Stuttgart v pomere 0:2. V semifinále narazíme na náš tohtosezónny Bundesligový postrach Borussia Mönchengladbach, našťastie ju po prvý krát v sezóne dokážeme poraziť, aj keď až po penaltovom rozstrele. Finále v Berlíne nás čaká 12.mája, týždeň po skončení Bundesligových bojov. Súperom nám je čerstvý Majster Nemecka, Borussia Dortmund. Tá si z nás žiaľ urobí trhací kalendár a po výsledku 5:2 si na svoje konto pripisuje double.

Liga majstrov:
Do tejto európskej klubovej súťaže sa musíme, kvôli umiestneniu v sezóne 2010/2011 prebojovať cez 3.predkolo. Cez FC Zürich postupujeme po domácej výhre 2:0 a výhre na ich ihrisku 0:1. V A skupine sa dvojkolovo každý s každým stretneme s Villarreal CF, Manchestrom City a SSC Neapol. Skupinu po 4 výhrach, remíze v Neapole a prehre v Manchestri vyhrávame s 13 bodmi a skóre 11:6. V osemfinále narazíme na FC Basel, ktorý nás v prvom zápase trochu vystraší, keď nás doma zdoláva 1:0, v odvete na našom ihrisku však inkasuje zahanbujúcich 7 gólov a vypadáva. V štvrťfinále narazíme na slávny Olympique Marseille. Ten nám nedokáže streliť ani gól a obe zápasy prehráva zhodne 2:0. V semifinále už ide naozaj do tuhého. Čaká nás Real Madrid. V provm zápase na domácom ihrisku vyhrávame 2:1 , v odvete však zhodným výsledkom prehrávame a po nerozhodnom predĺžení musíme svoj postup spečatiť v penaltovom rozstrele. V nich žiari obaja brankári a Manuel Neuer aj Iker Casillas chytia zhodne po 2 penalty. Sergio Ramos však následne pošle loptu "pánu Bohu do okien". Bastian Schweinsteiger svoju penaltu premení a posiela nás do vytúženého domáceho finále. To sa odohráva 19.mája, týždeň po výbuchu vo finále Nemeckého pohára. Tento ďalší zápas z kategórie nezvládnutých ste videli snáď všetci, preto k nemu ani nie je veľmi čo dodať. Tak iba v skratke. K víťazstvu nás priblíži svojim gólom v 83min Thomas Müller, aby o 5min neskôr vyrovnal Drogba. V predĺžení zahadzuje Arjen Robben penaltu a keďže v premieňaní penált pohoríme aj v rozhodujúcom penaltovom rozstrele, nezískame ani tretí možný pohár o ktorý sme bojovali.

Ako teda vlastne zhodnotiť celú túto sezónu? Úspech? Neúspech? Skôr by som sa priklonil k druhej variante...Tri druhé miesta sú toho dôkazom.....Koľko mužstiev by tieto naše výsledky bralo všetkými desiatimi? Ja si napriek tomu dovolím povedať, že sa nám máli.....Boli sme hladní po úspechu a mali sme dostatok príležitostí aby sme hlad utíšili.....Žiaľ nepodarilo sa.....Nechcem tu teraz zbytočne analyzovať príčiny neúspechu. Rozhodne však musíme hľadať príčinu najmä sami v sebe, výhovorky neobstoja. Všetky tri súťaže sme mali excelentne rozohrané a napriek tomu sme ani v jednej z nich nedokázali zvíťaziť. Aj pre takéto okamžiky je futbal tak krásny a tak krutý zároveň, aj preto ho tak všetci milujeme.....Na záver chcem najmä vysloviť želanie, aby bola nasledujúca sezóna z výsledkového pohľadu oveľa úspešnejšia ako táto práve skončená. K tomu našim chlapcom želám samozrejme veľa, veľa šťastia a zdravia.
fcbayern.sk je navždy s Vami!!! ÜBER ALLES FC BAYERN!!!

Maťaš


 
Návrat na obsah | Návrat do hlavnej ponuky TOPlist